понеділок, 20 лютого 2012 р.

Для серця й розуму


      
(дбайливим батькам, допитливим дітям)

Рекомендаційний список літератури
       
  Шановні батьки! 

Ви є першими і найголовнішими вихователями дитини, яка саме в ранньому віці особливо праг­не до спілкування з вами. І таким спілкуванням дуже часто стає сімейне читання, коли вся родина виховує поважне ставлення до книжки.
              Ми пропонуємо вашій увазі рекомендаційний список «І серцю, і розуму». До нього увійшли вір­ші, оповідання, казки українських та російських письменників українською і російською мовами. Список поділено на три частини:
1.  «Сонечко в колисці» - це книги, які ви можете почитати разом із дитиною.
2.  «Казки для чомучок». Ваш «чомучка» зможе прочитати вам самостійно;
                3.  «Від зими до зими» - книги цього розділу більш пізнавальні, але не дадуть відповіді на всі запитання.
                Всі запропоновані нами книги гарно ілюстро­вано та вийшли з друку останніми роками. Вони принесуть вам і вашій дитині дійсне задоволення.

        
"Сонечко в колисці"

Берлова Анжела. Пригоди Павлини. - К.: Ма­хаон, 2003. - 64 с: іл.
               Юним читачам та їхнім батькам буде дуже ціка­во познайомитися з веселою, доброю та розумною дівчинкою Павлиною. Разом із нею ви зможете пережити різні дивовижні пригоди. А яскраві ма­люнки, що супроводжують книгу, приносять юним читачам та їхнім батькам велике задоволення.
Забіла Наталя. Веселий корабель: Вірші, опо­відання та казки. - К.: Веселка, 2004. - 119 с: іл. (Українській дитині).
                Наталю Забілу з повним правом можна назвати класиком української дитячої літератури. її твори стали улюбленими не для одного покоління юних читачів. До цієї книжки з різних збірок письмен­ниці ввійшли вірші, казки та оповідання для до­шкільнят та молодших школярів. Гарні ілюстра­ції київської художниці легкі й вишукані і не за­важатимуть фантазії маленьких читачів.
Рута   Оляна. Брати   Котигорошки:   Казкові  оповідання. - X.:ВАТ «ХКФ» Глобус», 2003.- 64 с: іл.
               На юних читачів чекає багато дотепних та ве­селих пригод. Із цих казкових оповідок у досить несподіваній формі ви дізнаєтесь багато цікавого про українську обрядовість та традиції. З першої до останньої сторінки читачів супроводжує всіма улюблений Карлсон. 
                Чубач Г. Батьківщина Україна: Патріотичні вірші для дітей. - Д.: «Видавництво Сталкер», 2004. - 48 с:іл.
Вірші з цієї книжки познайомлять дитину з невід'ємним поняттям Батьківщини: сім'ї, дер­жавної символіки, столиці, краси різних регіонів України.Книга допоможе пробудити у маленького читача любов і повагу до рідного краю.
"Казки для чомучок"

Бойко Г. Вірші веселики. - Д.: Стакер, 1998. -320 с: іл. - (Серія «Загадки гномика» ).
У книжці зібрано найкраще, найдотепніше з доробку поета. У кількох розділах обігруються кумедні ситуації із життя дошкільнят. Скоромовки спотиканки допоможуть хлопчикам і дівчатка» навчитися говорити чітко і чисто, а загадки розвинуть їхню кмітливість.
Книга буде корисна для дошкільнят та їхні батьків.
Иванов А. А. Лилипут - сын великана: Повесть сказка. - М.: Алтей, 1993. - 161 с: ил. - (В мире  сказок).Вам вже знайомий Хлопчик- мізинчик Шарля Перро? І вам було шкода, що казка підійшла до кінця? Альберт Іванов пропонує вам і вашому Допитливому «чомучці» свій варіант пригод цього забавного хлопчика з незвичним іменем мізинчик. Ви можете бути впевнені що у вашого «чомучки» зявиться веселий і потішний друг.
 Ладижець В.І. Сонечко в колисці: Вибрані вір­ні, казки, загадки та скоромовки. - Ужгород: Карпати, 2002. - 141 с: іл.
 У віршах Володимира Ладижця дихає, розмовляє проміниться  всіма барвами жива природа. А отже, з нею неодмінно розмовляють батьки і діти. Поетичне слово автора стає добрим, розумним тільником поміж ними.
  Веселі вірші, скоромовки легко запам'ятовуються. Разом із книгою Володимира Ладижця час пролетить цікаво.
Носов Н.Н. Тук-тук-тук: Рассказы. - М.: Росмэн, 2001. - 94 с: ил.
В книгу ввійшли рідко друковані твори видатного дитячого письменника Миколи Носова. Його герої завжди веселі, забавні, винахідливі. В такій компанії друзів ваша дитина не засумує.
Чумарна М.Л. Нев'янучі плоди. Казки-підказки про вміння господарювати. - Київ: Початкова школа, 2004. - 160 с: іл.
Книгою «Нев'янучі плоди» автор допоможе юним читачам та їхнім батькам відкрити для себе радість пізнання світу, зрозуміти мову сонечка, дерев, квітів, тварин і пташок.Пограти в ігри з героями цієї книжки, стати сумлінним і талановитим допоможуть вірші, загадки, казки.




"Від зими до зими"  
 
      Від зими до зими. Пори року у віршах. - Вінни­ця: ТВП «Книга-Вега» ВАТ «Вінницька обласна друкарня», 2004 - 96 с: іл.
Книга «Від зими до зими» - це ілюстрований збірник улюблених дитячих віршів, на яких вихо­валось багато поколінь. Ілюстрації відображають світ живої природи, дитячі забави, народні тради­ції. До книги увійшли й календарно-обрядові пісні (колядки та, щедрівки). Книга покликана сприя­ти розвиткові у дітей естетичних смаків; прище­плювати любов до рідного краю, природи, праці, формувати кращі моральні якості.                           
Суходольська-Сєдова Н. Казки.- К.: ТОВ «Видавничий дім «Калита»,     2005.- 64с.
Цю книгу можна починати читати з п’ятирічного віку і до старості. Ці казки для всіх. В дитячих душах вона засвітять теплі, яскраві ліхтарики, які будуть світити на протязі всього  життя і зігрівати його добром та любов’ю до природи і до людей.
Андерсен  Г. Казки:  для мол. та сер. шк. Віку /худож. В.Смирнов.- К.:Махаон-Україна, 2005.- 96с.
До книжки ввійшли популярні  казки всесвітнього відомого датського письменника Ганса Крістіана Андерсена, що стали улюбленими для мільйонів дітей у всьому світі.
Гауф В.Казки: для мол. та серед. шк. віку / Іл. О.Богомаз.- К.: Школа, 2006.- 224с.
Ось уже двісті років, як казки В.Гауфа хвилюють уяву дітей і дорослих своїми несподіваними сюжетами й незабутніми образами. Адже так приємно опинитися в товаристві Маленького Мука, Карлика Носа чи Каліфа-Чорногуза,
посміятися, а то й поплакати разом з ними.

Немає коментарів:

Дописати коментар